fbpx

Miért parafa?

parafa proto

Röviden azért, mert szeretjük, mert kellemes tapintása, természetessége elvarázsol, s mert fenntartható alapanyag, ami rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik. Például remek hőszigetelő, így például tökéletes a különböző bor és pezsgő palackok hidegen tartására.

Na de kicsit részletesebben nem lehetne?

A parafa az egyik olyan ritka faanyag, aminek kinyeréséhez nem kell kivágni magát a növényt. A kereskedelemben a paratölgy (QUERCUS SUBER) fáját tekintik a parafa alapanyag elsődleges forrásának. A parafát a kéreg szakszerű hántásával szüretelik, és ez nem egyszerűen ártalmatlan a tölgyre nézve, de jelentősen meghosszabbítja annak életciklusát. A paratölgy egy örökzöld fa, mely a Mediterrán térség határterületein nő, a világ legnagyobb parafatermelője Portugália, Magyarországra elsődlegesen a bortermelésnek és -fogyasztásnak köszönhetően kerül parafadugók formájában (Portugália biztosítja a világ parafadugójának 80%-át).

Készítette: Georges Jansoone – own photo; Alentejo, Portugal, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1479143

Parafát használtak már az ókori Egyiptomiak és Görögök is, hajók, bóják, lábbelik készítésére, valamint tárolóedények fedésére, dugózására alkalmazták. Később az 1600-as években terjedt el és lett széleskörűen alkalmazva borok és pezsgők dugójakként, manapság pedig a legkülönbözőbb iparágakban (érdekesség: űrszonda) használják hő- és hangszigetelő tulajdonságai, súlya és szerkezete miatt.

A parafa igen fenntarthatónak nevezhető „zöld” alapanyag, hiszen a fa kérge újra nő, így sokáig szüretelhető egy adott paratölgy. Az első szüretre jellemzően a fa 15-25 éves korában kerül sor, mely ez után 9 évente ismételhető, egészen a fa 150-160 éves koráig. A paratölgy kéreghántás nélkül alapvetően 40-70 évig él, az igen nagy szakértelmet és gyakorlatot igénylő hántás teszi lehetővé, hogy a növény életciklusa megtöbbszöröződjön.

Lelkesedésünk nem csak az anyag természetességéből és fenntarthatóságából adódik (nem csak a termelése fenntartható, de korlátlanul újrahasznosítható), de páratlanul gazdag funkcionális tulajdonságai is bizonyítják értékét: rugalmas, rezgéscsillapító, hő- és hangszigetelő, kicsi a tömege, kopásálló, nem gyúlékony, évekig-évtizedekig ellenáll a nedvességnek.